Menu

  • ANA SAYFA
  • G.K.'NİN KALEMİNDEN
  • BÜŞRA ŞÜKRAN'IN KALEMİNDEN
  • ANLATIMLI DİKİŞ
  • YOU TUBE'DA BİZ

    1 Nisan 2014 Salı

    Müslümanlar Kur'an'ı anlayarak okumuyor!




    Müslümanlar Kur'an'ı anlayarak okumuyor!
    Neden?
    Öyle görmüşler çünkü, anneleri, babaları, dedeleri, nineleri de öyle okurmuş çünkü.
    Perşembe geceleri ve Ramazan aylarında okunurmuş Kur'an, ama sadece yüzünden.
    Birde ölülere okurmuş büyükleri Kur'an'ı, şimdiki Müslümanlar da 'atalarının' adetini devam ettiriyor.

    Onlar bir kötülük işlediklerinde, “Babalarımızı bu kötülük üzerinde bulduk. Allah da bize bunu emretti” derler. De ki: “Allah kötülüğü emretmez. Allah'a karşı bilmediğiniz şeyleri mi söylüyorsunuz?”  Araf: 28
    Çok sevdiğim bir söz var. 'Mezarlıkta ölülere Kur'an okumak trafik kazasında ölen adama trafik kurallarını hatırlatmaya benzer.' 
    Aynen öyle değil mi?  
    Bir kaç tane ayete bakalım mesela ölülere mi, yoksa dirilere mi bu ayetler?


    Arınmak uğruna malını hayra harcayan takvâ sahipleri, o ateşten uzak tutulacaktır. Leyl: 18

    Ölmüş bir adam, ölmüş! Malını hayra harcasa ne olacak?  Bitti onun için dünya hayatı...Geri dönüşü yok. Sizce bu ayet ölünün mü, dirinin mi işini yarar?


    Ey inananlar! Allah’a karşı saygılı olun ve özü-sözü doğru olanlarla beraber bulunun. Tevbe:  119
    Ölmüş bir adam, ölmüş! Özü, sözü doğru olanlarla beraber olma ihtimali yok!  Bitti onun için dünya hayatı...Geri dönüşü yok. Sizce bu ayet ölünün mü? dirinin mi işini yarar?

    Ey iman edenler! Zandan çok sakınınız. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin ayıplarını araştırmayınız. Birbirinizin arkasından gıybet etmeyiniz. Sizden biri, ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bakın, bundan tiksindiniz. Allah'a saygı duyunuz. Şüphesiz Allah tövbeleri kabul edendir; merhamet sahibidir.   Hucurât:  12

     Ölmüş bir adam, ölmüş! Zan, gıybet yapma ihtimali bile yok!  Bitti onun için dünya hayatı...Geri dönüşü yok. Sizce bu ayet ölünün mü, dirinin mi işini yarar?

    Zinaya yaklaşmayınız! Zira o, bir hayâsızlıktır ve çok kötü bir yoldur.   İsrâ:  32

    Ölmüş bir adam, ölmüş! Zinaya düşme ihtimali yok!  Bitti onun için dünya hayatı...Geri dönüşü yok. Sizce bu ayet ölünün mü, dirinin mi işini yarar?

    Yasaklanmış olmalarına rağmen faizi almaları ve haksız yollarla insanların mallarını yemeleri yüzünden onların küfre sapmalarına korkunç bir azap hazırladık.   Nisâ / 161

    Ölmüş bir adam, ölmüş! Parası, malı mülkü artık yok, faiz nasıl alsın!  Bitti onun için dünya hayatı...Geri dönüşü yok. Sizce bu ayet ölünün mü, dirinin mi işini yarar?

    Hayat Kitabımızda daha binlerce ayet var, ama bu ayetler ölüler için değil, diri olanlar uyarılabilsin diye var. Hayatımızı düzene sokmak, Allah'a karşı sorumluluğumuzun bilincinde olmamız için var.

    En çok  Yasin okuma adeti vardır, toplumumuzda.
    Yasin suresi açık açık ben ölüler için değil diriler için alemlerin Rabbi tarafından indim diye bize sesleniyor, lakin anlayarak okumadığımız için Yasin suresini 100 sefer de okumuş olsak, 1000 sefer de okumuş olsak o ayetler  bizim kalbimize inmiyor.


    ....O kitap, ancak Allah'tan gelmiş bir öğüt ve apaçık bir Kur'ân'dır. Diri olanları uyarabilsin ve kâfirlere ceza hak olsun diye. Yasin: 69-70

     Ölülere okuduğumuz surelerin en favorilerinden! olan Mülk suresinin ilk iki ayetine de bakalım:


    Hükümranlığın sahibi olan Allah, yüceler yücesidir ve O'nun gücü her şeye yeter. Hanginizin daha güzel/iyi amel yapacağınızı denemek için yoklukla varlığı yaratan, O'dur. O mutlak galiptir; affedicidir. Mülk: 1-2

    Kısacası Kur'an bizim için var, yaşayan insanlar için var!

    İşte kendisi hakkında hiçbir kuşkuya yer olmayan bu ilahi kelam, takva sahipleri için bir hidayet rehberidir. Bakara: 2 

      Gülşah D.

    8 yorum:

    1. AYNUR YILDIZ KARATAŞ1 Nisan 2014 12:30

      BÜTÜN BU FİKİRLERİNİZDEN DOLAYI SİZİ TEBRİK EDİYORUM..Maalesef hep ölülere okunuyor hala.. Bir mürşide kavuşmadan asla doğru yolu bulamayız.. onlarda canlı KUR'ANLARDIR.. TEŞEKKÜRLER..

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Mürşid konusunu bu konudaki sıkıntılardan dolayı dile getirdiğinizi ve mecaz yaptığınızı biliyorum lakin buraya da yazayım ki, yorumunuzu okuyanlarda yanlış anlama olmasın Aynur Hanım..:)
        Mürşidi Kuran olanlardan olmamız ve bunu canı gönülden isteyenlerden olmamız temennisiye..

        Sil
    2. yine çok önemli bir konuyu yazmışsın....
      Kur-an hayat rehberimiz olması için gönderildi bize,şarkı gibi dinleyip oturalım diye değil..Ne yazık ki,okumuyoruz,merak etmiyoruz..
      Bir konu hakkında; Kur'an'ı okuyup merakımızı gidermemiz gerekirken,etrafa sorma derdindeyiz...Allah sonumuzu hayr etsin...Dua ile..

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Güzel yorumun için sağolasın.
        Dualarına yürekten amin..

        Sil
    3. Tek ilahi kaynak Kur'an, Ama anlayana, anlamayana dokunmak bile yasak

      YanıtlaSil
    4. Çok doğru..Halam sırf Kur'an ı doğru anlayabilmek için arapça öğrendi.Bize oku emriyle indi.Şu an ben tercümesini okuyorum ne kadar doğru ne kadar yanlış.Anlamadığım halde Arapçasını okumayacağımı söylüyorum.Allah'ım bize hatim etmemiz için değil, anlayıp hayatımıza endekslememiz için yolladı bu kitabı.İngilizce bir kitabı anlamadığım halde okumaya benzer.Bir ders çıkarmam.

      YanıtlaSil
    5. Günaha giriyorsun diyen bile var. inanabiliyormusun? arapça okumuyorum diye günaha giriyormuşum..bence anladığın şekilde okumak önemli.aslında bence sevap olan okumak değil.hayatının içine sokabilmek.

      YanıtlaSil
    6. muhteşem bir yorum ve hikmetli

      YanıtlaSil

    HERKES YORUM YAPABİLİR.
    Siteniz veya bloğunuz yoksa, profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın, AD yazan kısma adınızı yazın, URL kısmını doldurmasanız da olur, yorumunuzu yazıp,

    " YAYINLA "

    yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir.

    Fikirlerinizi paylaşıp bizi yalnız bırakmadığınız için teşekkürler.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...